|
Gezamelijke Brouwdag in de Ruïne van Brederode
Zaterdag 12-2-2011
Voor beide recepten geld dat dit de basis is voor het middeleeuwse bier.
Kruiden en dergelijke konden naar eigen idee of hartelust worden toegevoegd.
Er kon uit de volgende lijste met kruiden gekozen worden:
- Coriander
- Duizendblad
- Salie
- Brandnetel
- Struikheide
- Munt
- Saffraan
- Kaneel
- gember
- Kaneel
- Anijszaad
- kruidnagel
De middeleeuws Blond
Begin SG : 1062
Eind SG : 1014
Bitterheid : 16 EBU
Kleur : 10 EBC
Alcohol : 4,7 vol %
Batch grootte : 10 liter
Kooktijd : 70 minuten
Ingredienten:
Pils mout (3EBC) : 2,20 Kg
Tarwe mout (6EBC) : 0,250 Kg
Munnich (15EBC) : 0,250 Kg
Hallertauer Perle (7,2a) : 9 gr : 70 min.
Korrelgist Nothimgham
8,5 liter maischwater
8 liter spoelwater
Maischschema:
35 min. op 63°C, 20 min. op 72°C, 5 min. op 78°C.
De middeleeuws Donker
Begin SG : 1060
Eind SG : 1014
Bitterheid : 16 EBU
Kleur : 56 EBC
Alcohol : 6,2 vol %
Batch grootte : 10 liter
Kooktijd : 70 minuten
Ingredienten:
Pils mout (3EBC) : 1,70 Kg
Amber Caravienna (50EBC) : 0,40 Kg
Caramunich (120EBC) : 0,50 Kg
Hallertauer Perle (7,2a) : 9 gr : 70 min.
Korrelgist Nothimgham
8,5 liter maischwater
8 liter spoelwater
Maischschema:
35 min. op 63°C, 20 min. op 72°C, 5 min. op 78°C.
|
|