kop

Dit jaar stond Keulen op het programma. Bekend van het lekkere Kolschbier.

Op 10 april was het dus verzamelen geblazen en voor het eerst op een andere plek en wel bij de Boerderij. Om vervolgens snel “onze“ plek achter in de doelenbus te veroveren.

En dan: op naar Keulen.

Bus
In de bus
sunner
Brouwerij Sünner

Als eerste
Brouwerij Sünner

We mochten verzamelen in de Sünner Keller om daar te wachten op onze gids. Gelukkig konden we hier alvast een eerste, tweede en derde voorproefje krijgen van de Sünner Kolsch.

Een lekker fris blond bier.

sunner
Sünner bar en Sünner Keller
sunner keller
Sünner kellers

Onze gids bleek een gids-in te zijn en zij begon met een leuk verhaal over de geschiedenis van de brouwerij.

De brouwerij is begonnen in 1830 als Brauerei & Brennerei Gebrüder Sünner. Ze maken dus niet alleen bier maar ook Schnäpse en Likeuren.

De productie ligt rond de 40.000 hectoliter Kölsch en hefeweizen. En ze maken ook nog zoiets als malz???? alcoholfreigeenbier.

De rondleiding begon met een wandeling buitenom naar de brennerei.

brennerei
Het gele gebouw is de Brennerei en het grote gebouw is de brouwerij.

Ze stoken hier nog steeds eens in de twee jaar hun alcohol voor de schnaps en likeuren van Sünner. Al zag alles er wel erg museum schoon en ongebruikt uit maar we geloven ze op hun woord.

De maischpap word gemaakt in de brouwketels en dan overgepompt naar de vergistingtanks in de brennerei. Vervolgens wordt alles afgestookt naar een 95% alcohol halffabricaat waar ze weer schnaps enzo van maken.

brennerei
De brennerei
brennerei
Meer brennerei, waaronder de distilatie kolom.

Vervolgens weer naar buiten en dringen om het brauhaus binnen te komen richting brouwzaal.

Ondertussen moet alles op de foto. Zelfs on beduidende zaken als een regelkast, plafond verlichten enzovoort.

brouwzaal
Ingang en gang naar de brouwzaal.

Na nog wat rond fotograferen en een korte waarschuwing van onze gids-in om toch maar nergens aan te komen mochten we eindelijk de brouwzaal in.

brouwzaal
De gang en de ingang naar de brouwzaal.
brouwzaal
De brouwzaal.
brouwzaal
Nogmaals de brouwzaal.

Ook hier krijgen we een uitgebreide uitleg over het brouwproces en hoe ze de speciale Sünner Kölsch smaak en versheid voor elkaar krijgen.

Dat niet alles koper is wat er blinkt blijkt wel uit de volgende foto. De brouwketels zijn van binnen gewoon rvs. Alleen de buitenkant is voor het zicht voorzien van een koperen mantel. Wel erg mooi gedaan overigens.

Een aantal van de mede wortwatters waren haast niet weg te krijgen uit de brouwzaal maar na wat zachte aanmaningen van onze gids-in liepen ze toch maar mee. Op naar de vergistings kelders en lagerruimten.

einde sunner
Brouwerij Sunner