kop

Het thema van de excursievan 2016 was - Op naar België -. Twee brouwerijen dit keer (eigenlijk drie want het diner was ook in een brouwerij). Allebei in België dus.

Als eerste naar Sint-Lievens-Esse, vlak bij Zottegem ergens in de buurt van Brussel, voor brouwerij van den Bossche.
Hier worden de Pater Lieven en de Buffalo bieren gebrouwen door de familie van den Bossche.

Als je meer over de geschiedenis enzo van de brouwerij wilt weten kijk dan hier

Verzamelen voor vertrek was wederom bij de Boerderij in hoofddorp.

Bus
Lekker gezellig in de bus op naar Sint-Lievens-Esse
vandenbossche
Lekker dichtbij de ingeang van de brouwerij geparkeerd.
rondleiding
Nog even vlug een fotootje van de binnenplaats en dan gauw achter de rest aan.

De rondleiding werd gegeven door Bruno Van Den Bossche zelf, dat was dus zeer leuk want we kregen nu ook allemaal ″inside″ informatie. Van alles dus over de geschiedenis en de familie.

Als eerste werden we door de brouwzaal helemaal naar de mout zolder geleid. Hier begon de rondleiding pas echt.

rondleiding
Op doortocht door de brouwzaal, toch alvast even rondgluren, en dan op naar de moutzolder.
rondleiding
Bruno start de rondleiding.
rondleiding
Aandachtige luisteraars.
rondleiding
De moutzolder met de big bags met de verschillende soorten mout.
rondleiding
Dit is de vultrechter van een oude schrootmolen die we een verdieping lager weer tegenkwamen.
rondleiding
Het oude pannendak.

Alles is zeer stoffig en al een tijdje niet schoongemaakt. Het oude pannendak, met doorkijk, doet nog steeds goede dienst want de openheid zorgt, volgens Bruno, voor een goede lucht circulatie die alles mooi droog houdt.

rondleiding
Meer van het dak.
rondleiding
De oude schrootmolen.
rondleiding
Er staan op deze verdieping allerhande oude machines en ander niet meer ingebruik zijnde spullen. En alles moet bekeken worden.
rondleiding
De nieuwe schrootmolen doet, zo te zien, toch ook al wel weer een paar jaartjes dienst.
rondleiding
Terug richting brouwzaal..
rondleiding
De ijzerenfilterkuip van 66,25 hectoliter.
rondleiding
De filterkuip.

De oude ijzeren filterkuip is hard aan vervanging toe. In de loop van dit jaar wordt deze kuip dan ook vervangen door een spiksplinter nieuw rvs exemplaar wordt ons verteld.

Wij hebben dus eigenlijk geluk dat we de orginele ijzeren kuip nog in vol bedrijf kunnen zien, want gebruikt wordt hij nog steeds.

rondleiding
De toegangs luiken van de filterkuip zijn voor de helft al weg geroest.
rondleiding
De lekbak van 92 liter, vlak onder de filterkuip.
rondleiding
De brouwzaal met de twee ketels.
rondleiding
De brouwzaal met linksboven nog net zichtbaar de filterkuip en lekbak.
rondleiding

We krijgen een uit gebreide uitleg over de verschillende ketels en kuipen in de brouwzaal.

Hier is ook al een tijdje niet veel gedaan aan schoonmaken. Dat verbaast ons allen want meestal zijn de brouwzalen spik en span clean te noemen.

We gooien het er maar op dat ze toch binnenkort gaan verbouwen en dat nu schoonmaken dan niet veel zin meer heeft!

rondleiding
In de ketels zit dus een laddertje zodat je er in kan om de boel schoon te maken.
rondleiding
Vervolgens richting lagertanks. We zien alleen de geisoleerde onderkanten want de rest zit in het gebouw gemetseld.
rondleiding
De lagertanks.
rondleiding
Op naar de bottelruimte.
rondleiding
De bottelmachine.
rondleiding
Ook dit apparaat heeft betere tijden gekend.
rondleiding
Alle bieren van van den Bossche worden in de warmtekamer d.m.v. vergisting op fles van koolzuur voorzien. Er wordt daarvoor speciale bottelgist gebruikt dus opkweken uit het flesje heeft geen zin.
rondleiding
Nog even buiten rondkijken.
rondleiding
Nog even.
rondleiding
Laatste foto.
rondleiding
En dan nu eindelijk het belangrijkste deel van de excursie. Het proeven.
rondleiding
Bruno tapt alles zelf. De hele speciale bieren, waaronder enkele hout gelagerde komen uit fles.
rondleiding
Het zaaltje met iedereen lekker aan het proeven.
rondleiding
Bij iedereen vallen alle bieren bijzonder goed in de smaak. Er zit niet één fout biertje tussen.
rondleiding
Ook onder het tappen beantwoord bruno nog allerhande vragen.
rondleiding
Alle bieren zijn erg lekker en iedereen neemt het ervan.
rondleiding
Helaas moeten we er vandoor om op tijd richting de volgende brouwerij te gaan.
rondleiding
Kratje voor in de bus.
rondleiding
Op naar Timmermans.